Oogarts De Faber benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau

8 juli 2022

Rotterdam – 1 juli – Drs. Tjeerd de Faber, kinderoogarts in Het Oogziekenhuis Rotterdam, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. De Faber kreeg de koninklijke onderscheiding op 1 juli 2022 uitgereikt door Burgemeester Aboutaleb. 

Oogarts en vuurwerkletselspecialist

Tjeerd de Faber ontving de onderscheiding vanwege zijn verdiensten als oogarts, gespecialiseerd in kinderoogheelkunde, waarbij hij zich al jarenlang sterk maakt voor een verbod op consumentenvuurwerk. Iedere jaarwisseling worden er mensen blind of slechtziend door verdwaalde vuurpijlen of ontploffende rotjes, hiervan is de ongeveer de helft een omstander. Tijdens oud en nieuw zag de oogarts zoveel leed, waaronder ook bij (kleine) kinderen, dat hij in 2008 het initiatief nam om het aantal vuurwerkongelukken in de nieuwjaarsnacht bij te gaan houden. Daardoor werd de Faber ongewild vuurwerkletselspecialist. De oplossing voor het probleem ligt volgens hem in een verbod op consumentenvuurwerk.

Oprichter Vuurwerkmanifest

De Faber staat niet alleen in zijn strijd tegen consumentenvuurwerk. Alle oogartsen pleiten voor een algeheel verbod. Namens het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) licht Tjeerd de Faber het standpunt van de oogartsen regelmatig toe in de landelijke media. In 2014 richt De Faber samen met collega Jan Keunen het Nationaal Vuurwerkmanifest op; een burgerinitiatief dat pleit voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. Inmiddels is het manifest door meer dan 700.000 burgers en 1.200 landelijke organisaties ondertekend. Het wetsvoorstel dat voorziet in een dergelijk verbod is nog altijd niet aangenomen.

Indrukwekkende carrière

Dokter De Faber specialiseerde zich in oogheelkunde in de jaren ’80 en is tevens Tropenarts. Hij reisde meerdere malen naar Suriname en Kaapverdië om daar belangeloos zowel volwassenen als kinderen te opereren aan (onder andere) staar. 

Als specialist op het gebied van kinderoogheelkunde, cataract (staar), strabismus (scheelzien) en oogtrauma’s richtte De Faber de afdeling kinderoogheelkunde op in Rotterdam. De afdeling geniet nationaal en internationaal veel faam. Daarnaast verrichtte hij tal van onbezoldigde nevenfuncties.

Zo was hij jarenlang president van de Europese oogartsenvereniging (SOE). Zijn expertise draagt hij nog altijd met veel bezieling over op menig oogarts in opleiding, alsook op fellows en oogartsen vanuit de hele wereld. Verder is De Faber actief als oogheelkundig consulent in Diergaarde Blijdorp. Hij opereerde daar de ogen van diverse dieren, waaronder veulens, gorilla’s, een slang en een zeeleeuw. 

Sinds 1991 is Tjeerd de Faber werkzaam als oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam. Vandaag was er een symposium en feest vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De uitreiking van de koninklijke onderscheiding vond plaats tijdens dit symposium. Een prachtige kroon op een indrukwekkende carrière. Tjeerd de Faber blijft ook na zijn pensioengerechtigde leeftijd werkzaam als oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam. Zijn werkzaamheden zullen met de tijd worden overgenomen door kinderoogarts Martha Tjon-Fo-Sang, persoonlijk opgeleid door De Faber.

Meer

healthy walk rotterdam

Rotterdam, de gezondste stad van Europa?!

2 september 2022
Dagelijks wandelen is goed voor sterke spieren en botten, voor hart en bloedvaten, voor de longen, tegen diabetes, goed voor je hersenen, nachtrust en nog veel meer! Er is dus eigenlijk geen reden om niet elke dag even een stukje te wandelen. ‘10.000 steps a day keeps the doctor away!’ Het kan natuurlijk zijn dat je niet altijd zoveel tijd hebt om een rondje te lopen. Je staat bijvoorbeeld een aantal dagen op een congres in een misschien wel onbekende stad. Op 28 t/m 30 juni 2022 werd in Rotterdam Ahoy het European Robotics Forum georganiseerd. Tijdens dit congres kwamen ingenieurs, ondernemers en investeerders uit heel Europa bij elkaar om kennis uit te wisselen over robotica Om bezoekers te inspireren om tenminste 10.000 stappen te nemen, heeft philogirl in samenwerking met de organisatie van het Robotica-congres een ‘healthy walk’ georganiseerd. Deze gezonde wandeling is mede mogelijk gemaakt door Intrinsic, de dochter-onderneming van Google op het gebied van robotica. De wandeling vond voor een deel binnen plaats en daarnaast in het naast Ahoy gelegen, Zuiderpark, het grootste park van Nederland! Philogirl organiseerde de wandeling, ontwierp de bijbehorende flyer en zorgde voor de voetstappen door Ahoy en het park. Deze ‘healthy walk’ is natuurlijk niet alleen geschikt voor het robotica congres. Uiteraard kunnen we ook een ‘healthy walk’ tijdens uw congres organiseren! Welkom! Mail of bel met Maaike van Zuilen: maaike@philogirl.nl / 06 456 32 117

Philogirl communicatie & PR
Parklaan 8 (Elevatorhuis)
3016 BB Rotterdam

T 010 - 223 94 38
E info@philogirl.nl

We are a recommended expert in building
websites with YOOtheme.

Social