Gouden skiseizoen voor slechtziende Maaike
Zeer slechtziend door oogzenuw
Op 28-jarige leeftijd raakte Maaike Bennink binnen één dag slechtziend door een ontsteking aan haar oogzenuw. Tijdens de revalidatieperiode suggereerde een vriendin om mee te gaan skiën met de Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging, de NVSV. “Dag één op de babypiste was echt een drama. Ik had helemaal geen ski-ervaring. Maar ik ken geen angst en had de smaak snel te pakken. Binnen een week stond ik op de rode piste!“
Slalom skiën met buddy
Nu, 5 jaar later, skiet ze op topniveau. Dat doet ze met behulp van een buddy. “Ik heb geen gevoel voor snelheid. Meestal zie je snelheid door je zicht maar dat heb ik natuurlijk niet. Mijn buddy skiet vlak voor mij en geeft precies aan hoe de piste eruitziet en hoe de condities zijn; is het losse sneeuw, ijs, hobbelig, stijl, vlak.”
“Samen met mijn buddy ski ik internationale slalom- en reuzenslalomwedstrijden. Mijn buddy geeft precies aan hoe het parcour eruitziet, dus wanneer ik naar links moet en wanneer ik naar rechts moet. We communiceren door middel van een microfoon en een oortje.”
De afgelopen tijd heeft Maaike het heel druk gehad. Het skiseizoen is net afgelopen; begin november is Maaike gestart met twee internationale wedstrijden en twee Europacups, allemaal slalomwedstrijden waarbij ze drie keer goud won. Eind maart sloot Maaike het seizoen af met twee keer goud in Meribel, Frankrijk en tot slot nog één keer goud op het nationaal kampioenschap in Nederland.
Eigen bedrijf Bennink Sportmassage
Nadat Maaike van de een op de andere dag niet meer kon zien, moest ze haar baan als verpleegkundige opgeven. Ze liet zich omscholen tot sportzorgmasseur. Inmiddels heeft Maaike haar eigen bedrijf: Bennink Sportmassage. Hier behandelt ze (top)sporters, zowel op locatie of in haar praktijk in Den Bosch. Daarnaast geeft ze stoelmassages bij bedrijven. Onlangs rondde ze bovendien de vervolgopleiding tot massagetherapeut af; een meer gespecialiseerde 4-jarige HBO opleiding.
Weer lezen met de OrCam
Twee jaar geleden werd Maaike door Annemiek van Munster uitgenodigd voor een demodag van de OrCam: een kleine minicamera op een brilmontuur die teksten voorleest. De kennismaking beviel goed: “Ik wilde hem gelijk mee naar huis nemen.” De OrCam zou Maaike enorm helpen bij haar studie. Boeken kun je laten inlezen maar dat kost heel veel tijd: het duurt drie maanden voordat je ze als audiobestand terugkrijgt. Maaike was de eerste persoon die de OrCam aanvroeg bij haar zorgverzekeraar. Het kostte een aantal brieven om haar zorgverzekeraar te overtuigen van de meerwaarde van het apparaat: meer onafhankelijkheid én het oppakken van haar studie. Met behulp van de zorgverzekeraar lukte het!
“Nu kan ik weer zelf boeken lezen, mijn post openmaken, informatie op de OV-borden checken en gezichten herkennen. En dat op het moment dat ik dat wil! In de supermarkt kan ik de verpakkingen en receptenkaartjes lezen, zonder daar heel veel moeite voor te doen. Ik doe gewoon mijn OrCam op, wijs naar de tekst die ik wil lezen en de OrCam leest het voor.”
De OrCamis praktisch, gemakkelijk mee te nemen, overal inzetbaar en veel meer dan een hulpmiddel. Nu Maaike anderen niet meer hoeft te vragen om haar post open te maken, iets voor te lezen of de weg te wijzen, heeft ze een groot deel van haar vrijheid terug.
De OrCam is in september 2017 in Nederland geïntroduceerd. Philogirl heeft de perslancering verzorgd en verzorgt sindsdien de PR voor dit innovatie hulpmiddel in Nederland.