Skip to main content

9 op de 10 Nederlanders hebben weleens tot heel vaak last van laagstaande zon in het verkeer

15 maart 2022

Soesterberg, 3 april – Uit onderzoek van Pearle Opticiens en Veilig Verkeer Nederland blijkt dat 9 op de 10 Nederlanders weleens tot heel vaak last hebben van laagstaande zon in het verkeer. 85% wordt in de auto weleens tot heel vaak verrast door felle zon en 82% verblind door de zon in het verkeer. Veilig Verkeer Nederland introduceerde daarom op dinsdag 28 maart een nieuw verkeersbord om te waarschuwen voor laagstaande zon in het verkeer. Uiteraard was dit een ludieke 1 april grap. 

“Goed zien in het verkeer is van levensbelang, niet alleen voor de automobilist, maar ook voor de andere weggebruikers. Laat je niet onverwacht verblinden door laagstaande zon en leg standaard een zonnebril in je auto”, aldus VVN-woordvoerder Rob Stomphorst. 

Onderzoeksresultaten 

  1. 9 op de 10 automobilisten hebben weleens tot heel vaak last van laagstaande zon in het verkeer
  2. 85% wordt weleens tot heel vaak verrast door felle zon in het verkeer
  3. 82% wordt weleens tot heel vaak verblind door de zon in het verkeer
  4. 20% is in een gevaarlijke verkeerssituatie gekomen doordat men geen zonnebril op had   
  5. 35% heeft niet standaard een zonnebril in de auto liggen

Goed zien in het verkeer van groot belang

Corine Wolswinkel, marketingmanager van Pearle Opticiens: “Vanuit het oogpunt van veiligheid in het verkeer, is het belangrijk dat iedereen die autorijdt, goed ziet. Pearle en Veilig Verkeer Nederland zijn dan ook al 20 jaar trouwe partners: goed zicht en veilig verkeer, een ijzersterk duo.”