Skip to main content

Lancering Rotterdams Klimaatakkoord Gezondheidszorg

21 januari 2022

Lancering Rotterdams Klimaatakkoord Gezondheidszorg

Op donderdag 20 januari heeft de gemeente Rotterdam samen met zes Rotterdamse zorginstellingen het Klimaatakkoord Gezondheidszorg gelanceerd.

De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia, Het Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland en de zorginstelling Rijndam Revalidatie hebben zich samen aangesloten bij het Rotterdams Klimaatakkoord. De zorginstellingen bundelen de krachten in een nieuwe Klimaattafel Gezondheidszorg voor het versneld verduurzamen van de sector met als doel: minder milieuvervuiling en minder CO2-uitstoot.

De nieuwe klimaattafel werd donderdagavond online in de studio van Philogirl gelanceerd in bijzijn van duurzaamheidswethouder Arno Bonte.

Minder afval

De ziekenhuizen gaan onder meer aan de slag met de productie van minder afval. De verwerking van medisch afval van operatiekamers is goed voor ongeveer 80 procent van de uitstoot van ziekenhuizen. Per jaar produceren de operatiekamers van ziekenhuizen in Nederland ongeveer 1,3 miljoen kilo medisch afval. Vooral in de vorm van operatielakens, medische instrumenten en mondmaskers die allemaal bestemd zijn voor eenmalig gebruik.

Maar er wordt bij de Klimaattafel Gezondheidszorg niet alleen gekeken naar het medisch afval zegt de kersverse tafelvoorzitter Cathy van Beek: 

We gaan gezamenlijk kijken naar de duurzame inkoop van materialen en energie die onder andere op afdelingen in de acute keten zoals de operatiekamers, IC en spoedeisende hulp gebruikt worden, met als inzet meer hergebruik, minder afval en meer energiebesparing. Daarnaast moet een gezamenlijke aanpak de transitie naar duurzamere energie verder versnellen. Het uiteindelijke doel is het maken van concrete klimaatdeals om zo als Rotterdamse zorg de CO2-uitstoot in de stad te reduceren dat vervolgens ook weer gezondheidswinst oplevert. 

Cathy van Beek was de afgelopen vier jaar kwartiermaker duurzaamheid in opdracht van het ministerie VWS en is al jaren als bestuurder groot pleitbezorger voor duurzaamheid in de zorg.

Over het Rotterdamse Klimaatakkoord

In 2019 sloot de gemeente met meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties het Rotterdams Klimaatakkoord, met als onderdeel daarvan 55 klimaatdeals voor de overgang naar een klimaatneutrale stad. De Klimaattafel Gezondheidszorg betreft de zesde op rij naast de klimaattafels voor Haven en industrie, Gebouwde omgeving, Mobiliteit, Schone energie en Circulair.

Onze rol

  • Verzorgen online lancering
  • Inrichting webstudio voor online lancering – Elevatorhuis, Rotterdam
  • Verzorgen fotografie
  • Verzorgen video lancering

Meer weten over de Klimaattafel Gezondheidszorg?

Kom op donderdag 10 maart naar het LSH010 Innovatieontbijt, hét ontbijt in Rotterdam als je meer over de zorg en innovatie wil weten: https://www.lifesciencesandhealth010.nl/nieuws/registreer-nu-voor-het-lsh010-ontbijt-op-donderdag-10-maart-2022/

Ben jij wellicht ook op zoek naar een webstudio of wil je iets online lanceren?

Op zoek naar een studio om een webinar te organiseren? Bel of mail ons gerust om samen de mogelijkheden door te nemen: info@philogirl.nl / 06 456 32 117 (Maaike).