Zeer slechtziende Joke kan nu weer gezichten herkennen

Datum
30 januari 2020

Binnen enkele weken 85% van je gezichtsvermogen verliezen… Het overkwam Joke Thoma uit Vlaardingen die aan de oogziekte maculadegeneratie lijdt. Maculadegeneratie komt in twee varianten voor: de droge vorm, die zich langzaam ontwikkelt, en de natte vorm, waardoor het zicht plotseling in rap tempo verslechtert. Joke kreeg tot haar schrik te maken met de laatste variant.

“Het balletje is gaan rollen toen we naar de Efteling gingen,” vertelt de 73-jarige weduwe. “Ik wilde betalen aan de kassa, maar kon het geld in mijn portemonnee niet langer meer onderscheiden. Ik heb de hele boel doorgegeven aan mijn zoon: doe jij het maar! ‘Nou moeten we toch maar eens naar de opticien, ma’, zei hij toen.”

Nooit meer autorijden

De opticien dacht in eerste instantie aan staar. Dit werd echter uitgesloten toen bleek dat mevrouw Thoma hier al aan geholpen was. Via de huisarts kwam ze bij de oogarts terecht. De oogarts constateerde de natte vorm van maculadegeneratie en vertelde haar dat ze geen auto meer mocht rijden. “Dat deed ik natuurlijk al lang niet meer,” zegt ze nuchter. “Levensgevaarlijk toch, als je zo beroerd ziet.” De diagnose werd ruim een jaar geleden gesteld in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis. Sindsdien krijgt Joke iedere zes weken injecties in haar ogen. De behandeling kan de oogziekte niet genezen, maar voorkomt dat haar zicht nog verder achteruit gaat.

Het gezicht is een wazige vlek

Bij maculadegeneratie ontstaat er vooral slecht zicht in het midden van het blikveld. Lezen wordt daardoor bijna onmogelijk en ook het herkennen van gezichten gaat mevrouw Thoma slecht af. “Als ik iemand aankijk, zie ik op de plek van de ogen alleen een wazige vlek. Ik heb vaak geen idee wie ik voor me heb. Heel vervelend, als iemand op straat je begroet.”

Sinds kort is dit probleem gelukkig verminderd, nu mevrouw gebruik maakt van de OrCam. De OrCam is een minicamera op een brilmontuur met onder andere gezichtsherkenning. “Een openbaring!”, vindt Joke. “Ik heb de gezichten van een aantal vrienden en kennissen gescand. Als ik een van hen nu tegenkom, vertelt de OrCam wie het is.”
Ook lezen is weer mogelijk. “Ongelooflijk, je wijst een tekst aan en de minicamera leest het binnen een paar seconden al voor. Ik kan de post en de krant weer zelfstandig lezen.”

Low Vision Totaal, de leverancier van OrCam, verzorgde de aanvraag bij de zorgverzekeraar. “Zij vroegen het papierwerk op bij het ziekenhuis en regelden alles.” Het duurde even voordat de zorgverzekeraar over de brug kwam, maar uiteindelijk kreeg mevrouw Thoma het hulpmiddel volledig vergoed.

Geen schaamte meer dankzij de OrCam

Joke heeft de OrCam nu een maand en is er erg blij mee. “Ik gebruik de OrCam nu om te lezen en om gezichten te herkennen. In de toekomst wil ik hem ook gaan gebruiken in winkels, om producten te herkennen door deze te scannen via de barcode. Ik hoef me dan niet meer te schamen, ik ben altijd bang dat de mensen denken dat ik analfabeet ben. Laatst nog bij de apotheek, ik moest een formulier invullen en dat ging gewoon niet. ‘Ik kán wel schrijven hoor’, riep ik toen, ‘maar ik heb hele slechte ogen’. Nu met de OrCam ben ik van die schaamte gelukkig verlost.”

Meer weten over de OrCam? 
www.orcam.com/nl
Extra informatie over Low Vision Totaal? 
https://www.lowvisiontotaal.nl

Meer…


Persbericht: Last van muggen? Sla ze plat en maak een foto!

27 juli 2021
Persbericht: Last van muggen? Sla ze plat en maak een foto! Stuur via de Mosquito Alert App muggenfoto’s in en help zo mee om overlast en de verspreiding van eventuele toekomstige door muggen overdraagbare infectieziektes te voorkomen Iedereen kan de app gratis downloaden en foto’s van muggen, muggenbeten, en muggenbroedplaatsen insturen; voor elke ingezonden foto […]

OrCam Technologies

8 juni 2021
Voor OrCam Technologies hebben we de afgelopen maanden mooie publicaties in verschillende magazines gerealiseerd, namelijk in het lifestyle magazine Flair en het vakblad voor bibliotheken META. Flair Magazine  Voor Flair magazine hebben we Maaike Bennink (Nederlandse slechtziende slalom skiester en ambassadeur van OrCam) geïnterviewd over haar persoonlijke leven en hoe handig het gebruik van de […]

BioCheck interview: “Revalideren op basis van je hartslag en ademhaling”

4 juni 2021
Dit interview is in opdracht van BioCheck door Philogirl geschreven. Ronald herstelt na een zware operatie en chemokuur met BioCheck: “Het geeft me rust dat ik bewuster bezig ben met mijn gezondheid” Ronald Dullemans heeft altijd sportief geleefd: hij voetbalde, deed aan hardlopen en racefietsen. Daarnaast had hij een druk bestaan als projectmanager bij een […]

Philogirl communicatie & PR
Parklaan 8 (Elevatorhuis)
3016 BB Rotterdam

T 010 - 223 94 38
E info@philogirl.nl

Social