Skip to main content

Zeer slechtziende Joke kan nu weer gezichten herkennen

30 januari 2020

Binnen enkele weken 85% van je gezichtsvermogen verliezen… Het overkwam Joke Thoma uit Vlaardingen die aan de oogziekte maculadegeneratie lijdt. Maculadegeneratie komt in twee varianten voor: de droge vorm, die zich langzaam ontwikkelt, en de natte vorm, waardoor het zicht plotseling in rap tempo verslechtert. Joke kreeg tot haar schrik te maken met de laatste variant.

“Het balletje is gaan rollen toen we naar de Efteling gingen,” vertelt de 73-jarige weduwe. “Ik wilde betalen aan de kassa, maar kon het geld in mijn portemonnee niet langer meer onderscheiden. Ik heb de hele boel doorgegeven aan mijn zoon: doe jij het maar! ‘Nou moeten we toch maar eens naar de opticien, ma’, zei hij toen.”

Nooit meer autorijden

De opticien dacht in eerste instantie aan staar. Dit werd echter uitgesloten toen bleek dat mevrouw Thoma hier al aan geholpen was. Via de huisarts kwam ze bij de oogarts terecht. De oogarts constateerde de natte vorm van maculadegeneratie en vertelde haar dat ze geen auto meer mocht rijden. “Dat deed ik natuurlijk al lang niet meer,” zegt ze nuchter. “Levensgevaarlijk toch, als je zo beroerd ziet.” De diagnose werd ruim een jaar geleden gesteld in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis. Sindsdien krijgt Joke iedere zes weken injecties in haar ogen. De behandeling kan de oogziekte niet genezen, maar voorkomt dat haar zicht nog verder achteruit gaat.

Het gezicht is een wazige vlek

Bij maculadegeneratie ontstaat er vooral slecht zicht in het midden van het blikveld. Lezen wordt daardoor bijna onmogelijk en ook het herkennen van gezichten gaat mevrouw Thoma slecht af. “Als ik iemand aankijk, zie ik op de plek van de ogen alleen een wazige vlek. Ik heb vaak geen idee wie ik voor me heb. Heel vervelend, als iemand op straat je begroet.”

Sinds kort is dit probleem gelukkig verminderd, nu mevrouw gebruik maakt van de OrCam. De OrCam is een minicamera op een brilmontuur met onder andere gezichtsherkenning. “Een openbaring!”, vindt Joke. “Ik heb de gezichten van een aantal vrienden en kennissen gescand. Als ik een van hen nu tegenkom, vertelt de OrCam wie het is.”
Ook lezen is weer mogelijk. “Ongelooflijk, je wijst een tekst aan en de minicamera leest het binnen een paar seconden al voor. Ik kan de post en de krant weer zelfstandig lezen.”

Low Vision Totaal, de leverancier van OrCam, verzorgde de aanvraag bij de zorgverzekeraar. “Zij vroegen het papierwerk op bij het ziekenhuis en regelden alles.” Het duurde even voordat de zorgverzekeraar over de brug kwam, maar uiteindelijk kreeg mevrouw Thoma het hulpmiddel volledig vergoed.

Geen schaamte meer dankzij de OrCam

Joke heeft de OrCam nu een maand en is er erg blij mee. “Ik gebruik de OrCam nu om te lezen en om gezichten te herkennen. In de toekomst wil ik hem ook gaan gebruiken in winkels, om producten te herkennen door deze te scannen via de barcode. Ik hoef me dan niet meer te schamen, ik ben altijd bang dat de mensen denken dat ik analfabeet ben. Laatst nog bij de apotheek, ik moest een formulier invullen en dat ging gewoon niet. ‘Ik kán wel schrijven hoor’, riep ik toen, ‘maar ik heb hele slechte ogen’. Nu met de OrCam ben ik van die schaamte gelukkig verlost.”

Meer weten over de OrCam? 
www.orcam.com/nl
Extra informatie over Low Vision Totaal? 
https://www.lowvisiontotaal.nl