Skip to main content

Jos heeft 2% zicht, maar 100% zelfstandigheid

4 oktober 2019

“Je bent volledige vrijheid gewend en vervolgens ben je helemaal afhankelijk.”

Dit werd de realiteit van de 63-jarige Vughtenaar JosTimmermans, toen hij op latere leeftijd zijn zicht verloor. Door verschillende oogaandoeningen ziet Jos momenteel nog 1 tot 2%. Binnen zijn functie als senior Business Manager heeft Joszich moeten aanpassen. Gelukkig biedt de huidige technologie uitkomsten, waardoor Jos zijn verloren zintuig heeft weten aan te vullen en zijn zelfstandigheid weer is toegenomen.

Eerst ging links, toen kwam rechts

Sinds 1994 is Jos blind aan zijn linkeroog. Hij verloor binnen een half jaar zijn zicht aan linkerzijde door een netvliesloslating. “Als je links niets meer ziet, dan kun je verwachten dat met het rechteroog ook iets gebeurt.” In 2014 nam zijn gezichtsveld aan het rechteroog af, nadat Jos last kreeg van staar en glaucoom. “Ik kijk de hele dag tegen grijs en schimmen aan.”

Zelfstandigheid op werk

Jos is 36 jaar werkzaam bij KPN. Als senior Business Manager ondersteunt hij de accountmanagers binnen het bedrijf. Voor zijn werk moet Jos regelmatig teksten lezen, waarvoor hij voor digitale bestanden gebruik maakt van de spraakfuncties op de PC of iPad. Voorheen las zijn vrouw of buurjongen de teksten op print voor, maar sinds 2019 maakt Jos hiervoor gebruik van de OrCam, een minicamera die je met klipjes op een brilmontuur bevestigt. Wijs je naar een tekst, dan leest de OrCam de tekst voor. Wanneer de gebruiker zijn of haar hoofd verkeerd draait, corrigeert de OrCam door een aanwijzing te geven, zoals: plaats de tekst naar links, rechts, omhoog etc. Jos geeft lachend aan dat dit, zeker in het begin, erg handig was.

Wanneer Jos op de werkvloer collega’s tegenkomt, groet hij hen vrolijk met de juiste naam. Naast een voorleesfunctie, beschikt de OrCam namelijk over gezichtsherkenning. De OrCam maakt een scan van het gezicht, waarna het gezicht mét naam in het systeem opgeslagen wordt. Ook tijdens presentaties maakt Josgebruik van deze functie. Via een oortje fluistert de OrCam hem in wie er aan het woord is. 

Van tester naar gebruiker

Nadat Jos door vrienden werd gewezen op de OrCam, nam hij contact op met Babbage: een organisatie die mensen met een visuele beperking helpt in studie- en werksituaties. Bij Babbage heeft hij op afspraak het product kunnen testen. Een enthousiaste Jos Timmermans: “Het product beviel zodanig, dat ik ‘m meteen wilde hebben!” 

Onder de noemer ‘werkplekaanpassing’, heeft het UWV de kosten voor de OrCam van Jos vergoed. Via een digitale aanvraag kan de vergoeding aangevraagd worden bij het UWV. Babbage kan ondersteuning bieden bij deze aanvraag. Ieders specifieke situatie zal vervolgens door een arbeidsdeskundige beoordeeld worden. 

De OrCam is een effectief hulpmiddel dat de kansen van blinden en slechtzienden op de arbeidsmarkt vergroot. “Het is al zo moeilijk voor mensen die blind zijn om aan een baan te komen. Maar ook wanneer je al werk hebt, helpt de OrCam jou en jouw werkgever doordat je zelfstandigheid toeneemt.” Jos geeft aan dat hij met de OrCam makkelijker kan lezen, waardoor hij nu ook weer vak gerelateerde boeken leest. “Ik had nog heel veel managementboeken staan, die ik niet meer kon lezen. Met de OrCam is dit weer mogelijk, waardoor ik ook mijn kennis kan blijven vergroten.”

Meer weten over de OrCam? https://www.orcam.com/nl/
Extra informatie over Babbage? https://babbage.com/