Skip to main content

Gemeente Rotterdam

Met 625.472 inwoners is Rotterdam qua inwoners de op één na grootste gemeente van Nederland. Het is een bruisende stad die in 2015 door de Lonely Planet zelfs is uitgeroepen tot nummer vijf in de top-10 ‘top cities in the world’. In de stad kun je 11 ziekenhuizen en zo’n 70 verpleeg- en verzorgingshuizen vinden.

Philogirl werkt sinds een aantal jaar voor het cluster Zorg en Welzijn van de gemeente Rotterdam. In samenwerking met het team en het eveneens Rotterdamse ontwerpbureau Trichis hebben we een toolbox ontwikkeld met allerlei leuke interviews met ondernemers uit de stad. Ook hebben we diverse events georganiseerd, zoals de lancering van EIT Health Belgium Netherlands, het Netwerk Ontbijt Zorg Innovatie en een meeting over My Data Our Health.


Oprichting Life Sciences fonds ter grootte van 6,5 miljoen

Persbericht

Rotterdam, 15 december 2016 – Vandaag heeft Swanbridge Capital (SBC) haar oprichting, alsmede het sluiten van haar eerste Life Sciences fonds bekend gemaakt. Het fonds heeft een omvang van 6,5 miljoen euro en richt zich op zeer jonge en innovatieve bedrijven in de Life Sciences die zich nog in de Proof of Concept fase bevinden.

Focus op Rotterdam
Het kapitaal voor het fonds is bijeengebracht door de Rotterdamse organisaties Van Herk Investments, het Erasmus MC, de Gemeente Rotterdam en Life Sciences ondernemer Dharminder Chahal. Daarnaast ondersteunt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het fonds met een lening via de SEED Capital-regeling.

Gezien de aard van de investeerders richt het fonds zich met name, maar niet uitsluitend, op de regio Rotterdam. B5A4771A“Rotterdam leent zich uitermate goed voor startende life sciences ondernemingen, gezien de zeer actieve start-up community, de kennisrijke omgeving en de beschikking over uitstekende huisvestingsvoorzieningen met de Rotterdam Science Tower als start-up hub.
De oprichting van Swanbridge Capital geeft een impuls aan deze sector, bindt jonge groeibedrijven aan de regio Rotterdam en genereert hiermee werkgelegenheid voor Rotterdammers. De innovaties waar Swanbridge Capital in investeert dragen bij aan een betere en efficiëntere gezondheidszorg, waarmee ook sprake is van investering in maatschappelijk rendement”, aldus Maarten Struijvenberg, wethouder Werkgelegenheid en Economie van de gemeente Rotterdam.

Focus op de Life Sciences
Swanbridge Capital zal in bedrijven investeren die nieuwe technologieën ontwikkelen op het gebied van therapie, diagnostiek en medische instrumenten. Aat van Herk namens Van Herk Investments: “Door dit fonds te ondersteunen breiden wij ons portfolio in de Life Sciences verder uit. Ik heb zeer veel vertrouwen in het team en ik ben ervan overtuigd dat zij in staat zullen zijn om veelbelovende technologieën te selecteren.”

Door kapitaal te verstrekken voor het bereiken van de eerste Proof of Concept creëert Swanbridge Capital al in een hele vroege fase waarde voor haar participaties en kan zij de brug tot vervolgfinanciering bouwen. “Wij zien van dichtbij hoe moeilijk het is voor vroege fase bedrijven om investeringen te verkrijgen. Swanbridge Capital is een belangrijk initiatief om daar verandering in te brengen,” aldus Thijs Spigt, Directeur van het Technology Transfer Office van het Erasmus MC. “We zijn blij dat we daar als Erasmus MC aan kunnen bijdragen”, voegt David Voetelink, lid Raad van Bestuur en CFO van het Erasmus MC toe.

Door actieve betrokkenheid van het fondsmanagement bij haar participaties vergroot Swanbridge Capital bovendien de slagingskans van deze bedrijven. Nicky Rijk-Vogels, fondsmanager van Swanbridge Capital: “Wij zien een grote kans om niet alleen kapitaal te verstrekken, maar ook onze kennis en expertise in te zetten om deze startende bedrijven verder op weg te helpen.”

Swanbridge Capital is gevestigd in de Rotterdam Science Tower en heeft een investeringsperiode van vijf jaar.

Voor meer informatie of interviews met betrokkenen, neemt u gerust contact op met:

Nicky Rijk – Vogels
T: +31 (0)6 1537 5258
E: info@swanbridgecapital.nl 
W: www.swanbridgecapital.nl

Foto: alle aandeelhouders van Swanbridge lanceren het fonds door het maken van een puzzel. Wethouder Maarten Struijvenberg, tweede van links.

Foto: alle aandeelhouders van Swanbridge lanceren het fonds door het maken van een puzzel. Wethouder Maarten Struijvenberg, tweede van links.