Skip to main content

Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG)

Al tien jaar lang verzorgen we voor het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap de PR rondom de jaarlijkse oogletselcijfers door vuurwerk. We schrijven onder andere persberichten waarin dieper wordt ingegaan op de soorten oogletsel en het andere leed dat vuurwerk ieder jaar weer veroorzaakt.

Ook dit jaar liepen weer veel mensen oogletsel op rond oud & nieuw, zoals onderstaande tabel duidelijk maakt. De schade aan de ogen wordt overigens net zo goed veroorzaakt door legaal vuurwerk als door illegaal vuurwerk. Afgelopen jaar ging het in zo’n 65% van de gevallen om ­­­


Cijfers Oogletsels 2008 – 2020


Vuurwerkmanifest

Oogartsen in Nederland pleiten al jaren voor een algeheel consumentenvuurwerkverbod. Daarom hebben we eind 2014 op verzoek van initiatiefnemers Tjeerd de Faber (oogarts Oogziekenhuis Rotterdam) en Jan Keunen (oogarts Radboudumc) het Vuurwerkmanifest opgezet. Deze actie heeft als doel het publiek bewust te maken van de gevaren van vuurwerk en roept bovendien de overheid op om maatregelen te nemen.

Oogartsen zien een verbod op consumentenvuurwerk liever gisteren dan vandaag ingaan. Zij worden iedere jaarwisseling weer geconfronteerd met de gevolgen van het geknal. “Het resultaat van vuurwerk vind ik elke jaarwisseling op mijn operatietafel. Ik kan u zeggen, dat zijn horrornachten,” omschrijft Tjeerd de Faber het. De slachtoffers zijn niet alleen maar afstekers; ook omstanders krijgen regelmatig onbedoeld vuurwerk in hun gezicht, met alle gevolgen van dien.

Maar vuurwerk geeft nog veel meer ellende: geamputeerde vingers, benauwde luchtwegpatiënten, bange dieren, schade aan bushokjes en andere publieke ruimten, en dan hebben we het nog niet eens over alle stukjes plastic die in de natuur terechtkomen. De balans tussen plezier en overlast is inmiddels volledig zoek.

Het Vuurwerkmanifest krijgt steeds meer navolging. Honderden instanties steunen het initiatief en meer dan 650.000 mensen hebben inmiddels de online petitie ondertekend. Begin 2020 bleek bovendien dat een meerderheid van de Tweede Kamer achter een verbod op consumentenvuurwerk staat.

Tot het moment dat er daadwerkelijk een algeheel consumentenvuurwerkverbod is doorgevoerd, blijft het Vuurwerkmanifest online staan. Teken de petitie op www.vuurwerkmanifest.nl

Meer weten over het Vuurwerkmanifest of onze rol in dit project? Neem contact op met Maaike van Zuilen.